De geschiedenis van het kunstwerk De Magneet

Milou van de leerlingenredactie heeft de geschiedenis van de magneet onderzocht. Wie heeft het eigenlijk gemaakt? En hoe lang staat de magneet al op ons schoolplein?

De prachtige magneet op ons schoolplein staat daar al sinds 1980. De magneet staat midden op het schoolplein en rondom de magneet waren betonnen letters geplaatst die windrichtingen aangeven. Het idee was dat de openbare school De Meergronden open staat voor alle leerlingen en dat de magneet de leerlingen naar de school trekt vanuit alle windrichtingen. Onze school is ook verdeeld in de windrichtingen: Noord, Oost, Zuid en West.

Zo zag het er vroeger uit:

En deze foto’s heb ik pas gemaakt, dus zo ziet het er nu uit:

De magneet is gemaakt door Woody van Amen.

Wie is deze kunstenaar?
Woody van Amen is in geboren en studeerde aan de Rotterdamse Academie. Hij was geïnspireerd door de popart kunst en gebruikte voorwerpen uit het dagelijks leven voor zijn kunst, zoals de magneet.

Wat vind ik van het kunstwerk de magneet?
Ik vind het heel groot en mooi, je ziet het gelijk, het valt heel erg op.

Wat gaat er mee gebeuren als de nieuwe school wordt gebouwd?
Waarschijnlijk is de nieuwe school in 2028 klaar maar het wordt steeds verplaatst naar een ander jaar, maar de vraag blijft toch wat er mee zou gaan gebeuren. Ik hoop dat het kunstwerk goed beschermt wordt tijdens de bouw en dat hij op dezelfde plek blijft staan.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam kun je dit kunstwerk van Woody van Amen zien uit 1988, het is ook met magneten.

Bronnen zie:
Flevoland Erfgoed – De Magneet

De Kunstambassadeur: Magneet Meergronden moet ontmoetingen aantrekken – Almere DEZE WEEK | Dé krant die Almere in beweging brengt

Milou leerlingenredactie, klas BG1D

Delen: