Een nieuw Erasmus avontuur, deze keer op het eiland Porto Santo

Verslag door Gordon Vos, TTO teacher History en TTO- Coördinator

De klok had nauwelijks 5:00 uur geslagen op zondag 25 september toen leerlingen Natalie, Navya, Simone en docenten Sharda Ronkes en Gordon Vos, na een nacht met weinig of voor sommige zelfs helemaal geen slaap, verzamelden in de vertrekhal van Schiphol. Het was een uur of vier voorafgaand aan de vlucht, dit om alle perikelen van de laatste weken op de luchthaven te omzeilen. Gelukkig ging het inchecken een stuk sneller dan verwacht en was er nog de nodige tijd te spenderen op de luchthaven. Het zou een voorbode worden van een voorspoedige heenreis.

Na twee vluchten kwamen we aan op onze eindbestemming: het eiland Porto Santo. We werden welkom geheten door een heerlijk zonnetje en zo’n 19 graden. Het eiland zelf ligt zo’n 500 km uit de kust van Marokko en ligt dicht bij het bekendere Madeira. Met een oppervlakte van 42 km2 is het eiland niet zo groot en is de gemeente Almere zes keer groter! Toch bleek het allesbehalve een eiland zonder bezienswaardigheden.

We begonnen de week met een zeer artistieke, muzikale en sportieve openingsceremonie. Daarna volgde een rondleiding door de school en gaven onze drie top leerlingen een wervelende presentatie over het Nederlands cultureel erfgoed, op het gebied van kunst en architectuur. In de middag hebben we door bezoeken aan diverse musea een blik gekregen in de historie van Porto Santo en tevens een presentatie gevolgd over de wijze waarop men op het eiland omgaat met de biodiversiteit.

Tijdens de tweede dag volgde onze leerlingen lessen op school en werkte de docenten aan de inhoud en de vervolgstappen voor het Erasmus project Cultural Heritage Beyond Borders . Na deze werkochtend doken we verder in de historie van het eiland. Via een tour met een uiterst humoristische en vriendelijk gids kwamen we langs een aantal prachtige uitkijkpunten. Ook het ‘Cardina’ museum werd bezocht, een museum waarvan de eigenaar (José Cardina) alle tentoongestelde apparaten en objecten, met eigen hand heeft gemaakt.

Dag drie stond ook in het teken van diverse project gerelateerde activiteiten, maar kon er ook worden ontspannen. Op het strand was er ruimte voor sport en spel en lieten zowel de leerlingen als docenten, zich van hun meest sportieve kant zien. Onder andere het potje voetbal in het mulle zand ging niet iedereen in de koude kleren zitten en zorgde voor de nodige spierpijn op plekken waarvan sommige niet eens meer wisten dat ze spieren hebben!
Tijdens de avonduren was er ruimte om de gastgezinnen en diverse docenten van de school beter te leren kennen tijdens een gezellig en fantastisch goed georganiseerd, heerlijk diner. De warme sfeer in de groep was goed te merken tijdens de gesprekken en de nodige lachsalvo’s klonken dan ook luid door het restaurant heen. Tevens werden de certificaten van deelname uitgereikt, die iedere deelnemer trots in ontvangst nam.

Na een golf clinic op het indrukwekkend grote en groene court van Porto Santo, was het tijd om in de avond af te reizen naar Madeira. Een tweedaags bezoekje bracht ons naar het prachtige groene eiland waar we misschien niet het beste weer van de week kregen, maar wel enorm hebben genoten van de tour, de bijzondere mensen en de prachtige uitzichten vanaf de toppen van de hoge bergen van dit indrukwekkende eiland. Ondanks dat de nogal schommelende boot niet door ieders maag werd gewaardeerd tijdens de terugreis op vrijdag, was de trip naar Madeira een ideale afsluiting van een bijzondere reis.

Inmiddels zijn we weer volop bezig met het Erasmus project Cultural Heritage Beyond Borders binnen school. In januari, de tweede week na de kerstvakantie, reizen we af naar Slowakije. In de tussentijd vinden er nog activiteiten plaats in het kader van het project. Zowel binnen de lessen als schoolbreed.

Voor updates over het project kunt u vooral terecht op de website en de social media kanalen van De Meergronden. Na de reis naar Slowakije volgt sowieso weer een volgend verslag.
* (klik hier voor het reisverslag van Turkije)

Delen: