Inzamelingsactie voor Oekraïne

De Meergronden is een inzamelingsactie gestart voor vluchtelingen van Oekraïne. Er is gekozen om producten in te zamelen in plaats van geld, basic artikelen waar op dit moment het meest behoefte aan is. We werken hierin samen met een inzamelactie die in Haarlem is opgestart door Anna Ivanchenko (zie Instagram voor meer info). Zij zorgen ervoor dat alle door ons ingezamelde producten naar Polen worden vervoerd en daar bij de vluchtelingen aankomen die vanuit Oekraïne naar Polen zijn gevlucht.

Het initiatief is genomen door Kunstdocent Emmelien, haar oma komt uit Oekraïne en zij heeft daar nog meer familie. Ze heeft veel contact met hun en vertelt dat een deel van haar familie in Cherson woont (een stad die nu overmeesterd is door het Russische leger). Ze verblijven momenteel in de garageboxen onder het flatgebouw waar ze schuilen met nog meer bewoners. Ze zijn afgesloten van elektriciteit, kunnen niet bij hun bankrekeningen. Ze hebben een kookplek gemaakt en matrassen er naartoe gesleept om op te zitten en te slapen. Emmelien vertelt dat ze ontzettend bang zijn, als ze met hun video belt dan ziet ze hoe donker het daar is en hoort ze geluiden van bommen en beschietingen. Het eten wat ze in het begin gehamsterd hebben is aan het opraken.

Ook heeft Emmelien een nicht die een paar dagen met haar gezin naar Polen was gegaan toen opeens de oorlog uitbrak, zij zitten nu vast in Polen en weten niet wanneer ze weer terug naar huis kunnen, misschien pas als de oorlog voorbij is.

Het is schrijnend en het geeft een gevoel van machteloosheid.  Daarom wilde Emmelien iets doen, ze is op haar vrije dag naar Haarlem gegaan om daar als vrijwilliger bij de organisatie van Anna Ivanchenko te gaan helpen. De hele dag heeft ze daar met andere mensen heel hard gewerkt om enorme bergen aan spullen te sorteren en uit te zoeken. Hierdoor kwam zij op het idee om dit ook met De Meergronden te gaan doen.

De leerlingenraad en leerlingredactie hebben Emmelien geholpen met de inzamelingsactie, een poster gemaakt, een lokaal ingericht met verdeeldozen en elke pauze staan de leerlingen paraat om de spullen in ontvangst te nemen. Doordat we hier veel aandacht op onze Meergronden Instagram en Facebook aan hebben gegeven, hebben we heel veel spullen gekregen.

Arend van de leerlingredactie heeft een video gemaakt over onze inzamelingsactie.

We zijn blij dat we dit als school hebben kunnen doen en dankbaar voor alle spullen die we van iedereen gekregen hebben!

Delen: