Samen met haar drie leerlingen Timo, Valentijn en Camilia van De Meergronden presenteerde aardrijkskunde docent Floor Gunzeln hun zelfontwikkelde geo-app op het landelijke GIS-congres (Esri connect) in Utrecht. Het project is een initiatief van Floor. “Onderwijs is dé verbindende factor om digitale middelen, zoals kaarten, breder in te zetten in de klas,” vertelt Floor. “Door digitale vaardigheden te koppelen aan vakinhoud, wordt lesstof levend en relevant. Daarom wilde ik mijn leerlingen laten werken met echte data in een echte toepassing. Wat is er nou leuker dan naar buiten mogen en je eigen buurt onderzoeken?”
Van stage tot les idee
Het idee ontstond tijdens Floor’s stage bij softwarebedrijf Esri Nederland, waar ze kennismaakte met het visualiseren van data op kaarten. “Die ervaring gaf me zoveel inzicht, ik zag meteen hoe waardevol dit kon zijn voor het onderwijs.” Tijdens haar studie volgde ze een minor over digitale kaarten, ontwikkelde ze lesmateriaal en liep ze mee in een docententeam. “Digitale kaarten sluiten veel meer aan op de actualiteit,” zegt ze.
App bouwen in eigen omgeving
In september introduceerde ze haar project: leerlingen zouden zelf een geo-app ontwikkelen waarmee ze gegevens verzamelden over vijf duurzaamheidsthema’s in hun eigen leefomgeving:
- Zonnepanelen
- Vergroening
- Flessenautomaten
- Afvalscheiding
- Elektrische laadpalen
De leerlingen onderzochten waar deze voorzieningen te vinden zijn, hoe ze zijn verspreid en ingedeeld. Alle data werd verzameld in één interactieve kaart, waarop ze hun bevindingen baseerden en een advies formuleerden voor de gemeente Almere. In dit advies moesten zij verbeteringen omschrijven op basis van hun eigen verzamelde data.

Op het podium van een nationaal congres
Timo, Valentijn en Camilia werden gevraagd om hun project te presenteren op het nationale GIS-congres in het Beatrixtheater in Utrecht, een evenement dat vooral bezocht wordt door professionals uit het vakgebied. De organisatie ondersteunde hen met meerdere voorbereidende sessies op school, zo kwam er een fotograaf langs en was er een oefenronde op het echte podium met feedback van experts.
“Ik vond het echt een hele leuke en interessante ervaring. De mensen waren ook allemaal echt superlief en behulpzaam! Dit was een ervaring die ik nooit zal vergeten,” vertelt Camilia enthousiast.

Onderwijs dat de wereld opent
“Het was bijzonder om te zien hoe de leerlingen groeiden en hun verhaal vertelden voor een groot publiek,” zegt Floor. “Voor hen was het waardevol om te ervaren dat leren ook buiten het klaslokaal plaatsvindt. En voor het onderwijs laat dit project zien hoe krachtig de combinatie van digitale vaardigheden en vak inhoud kan zijn.” Floor hoopt meer docenten enthousiast te maken voor het gebruik van GIS in het onderwijs!
Meer weten?
Bekijk dan de opname van de inspirerende presentatie van Floor en haar leerlingen op het congres.
