Met CKV les naar De Meergronden Kunst Expositie

Tijdens CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) lessen in havo 4 en vwo 5 zijn de leerlingen vaak bezig met het kijken naar- en het interpreteren van allerlei soorten kunst. Een bezoek aan de Kunst expositie van de examenleerlingen was dus een must!

De opdracht van deze CKV les was: maak tweetallen en bekijk de expositie. Kies het werk uit dat jullie het meeste aanspreekt en leg uit waarom.

Leerlingen: Laguishia en Nora
Titel: Trauma-Tent
Naam maker: Loïss Kasanpawiro

De reden waarom we hebben gekozen voor dit kunstwerk is omdat het ons aansprak, omdat het ons herinneringen gaf aan onze eigen jeugd. De kinderboeken van Borre en het Dagboek van een muts. En de grote beer met scherven glas en veel troep rondom de beer vonden we een rare combinatie, omdat de kindertijd als leuk wordt ervaren. Maar de scherven en de beer zagen er niet leuk en positief uit.

Het verband tussen de titel en de uitwerking is duidelijk zichtbaar. Want de uitwerking stelt een tent voor met gebruikte papiertjes, kinderboeken, kapotte mokken en speelgoed. We denken dat de maker hiermee duidelijk wilt maken dat niet iedereen een fijne jeugd heeft gehad. En dat sommige kinderen de kindertijd ook zo chaotisch en onveilig kunnen ervaren.

De tent is gemaakt van houten, rood geverfde palen. De tent staat misschien symbool voor thuis. De grote beer gebruikt met glasscherven eromheen kunnen symbool staan voor jezelf pijnigen. Ook heeft de beer vulling op zijn been, dat misschien symbool staat voor bloed. Je ziet veel scherven glas en papier propjes. Veel dingen die je thuis ook hebt, maar dan kapot en chaotisch. Waarschijnlijk staat dit alles symbool voor een jeugdtrauma. Dat het kind het als verdrietig heeft ervaren.

Leerlingen: Enes en Jairo 
Artiest: Vitoya Finisie
Kunstwerk: Mother dragon

Wij hebben het kunstwerk Mother dragon gekozen, omdat het kunstwerk er heel kleurrijk en uitnodigend uitziet. Het kunstwerk is gemaakt van gekleurd papier dat op verschillende manieren is gevouwen en gelijmd. Het heet the mother dragon dus het is een moeder draak. De draak is een symbool van een beschermer. Als je naar de titel kijkt en naar de bedoeling van de draak duidt het aan dat een moeder een beschermer is. De kunstenares heeft het kunstwerk gemaakt als eerbetoon aan haar moeder. Ze laat met de draak zien dat ze haar moeder een krachtig en wijs wezen vindt. Dat is heel mooi om te zien want wij hebben dat oordeel ook over onze moeders. Dit kunstwerk is een heel mooi eerbetoon aan haar moeder. 

Delen: