Charlotte uit vwo 6: winnaar van het Deutschland Plus Programm

15 september 2017

Ieder jaar bieden EP-Nuffic en de Bondsrepubliek Duitsland aan twintig Nederlandse leerlingen een unieke gelegenheid om Duitsland van nabij en van binnenuit te leren kennen. Vijftien leerlingen krijgen een beurs voor het programma Deutschland Plus en vijf voor het Internationale Preisträgerprogramm.
Leerlingen uit 5vwo die het vak Duits in hun pakket hebben kunnen zich hiervoor opgeven en een leerreis in Duitsland winnen.

Charlotte van den Herik (inmiddels in vwo 6) heeft deze leerreis afgelopen zomer gewonnen! Hierbij haar verslag:

Ik ben drie weken naar Duitsland geweest met het Deutschland Plus Programm 2017, de eerste week heb ik doorgebracht in Bonn en Leipzig en de laatste weken in Erlangen, een stad dichtbij Nürnberg in de deelstaat Bayern.

De reis zelf was ontzettend intensief we hebben in de eerste week al minstens elf musea bezocht, in drie weken totaal rond de acht torens beklommen en nog veel meer gedaan. Door de organisatie was alles super goed verzorgt, zoals het eten de verblijfplaatsen, eerste week hotels tweede en derde week een gastgezin en de activiteiten waren vooraf al strak gepland.

Tijdens de reis heb ik super veel geleerd, voornamelijk over de verschillen tussen Duitsland en Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat in de deelstaat Bayern waar ik mijn gastgezintijd doorbracht het verboden is om iemand achterop de fiets mee te nemen, zonder handen te fietsen en op je telefoon te zitten tijdens het fietsen. Ook rijden ze daar allemaal op mountainbikes en noemen ze onze oma fietsen: Hollandse fietsen.

 

 

We zijn als 15 onbekende Nederlanders samen op pad gegaan en hebben samen echt een unieke ervaring beleefd, met ontelbaar veel indrukken en tussen de presentaties door veel gelach. We hebben belangrijke mensen zoals de burgemeester van Erlangen ontmoet en Wouter Meijer een voormalig NOS correspondent in Duitsland. Allemaal avonturen beleefd die je zelf als toerist niet zou beleven. Alle voormalige deelnemers van de reis noemden het de bijzonderste reis van je leven, of dat zo blijft zullen we nog wel zien!

 

Charlotte van den Herik, V6A

   

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT