De Meergronden viert feest samen met Stichting Move!

8 oktober 2019

Op dinsdag 8 oktober jongstleden was het feest in Utrecht. De stichting MOVE vierde het tienjarig jubileum in sporthal de Dreef in het stadsdeel Utrecht – Overvecht. Stichting MOVE is een organisatie die als voornaamste doel heeft om mensen bij elkaar te brengen die normaal gesproken niet zo snel met elkaar in contact zouden komen. Dit doen ze door leerlingen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs te laten nadenken over maatschappelijk acties: iets doen voor een ander.

Tijdens schooljaar 2018-2019 heeft de stichting in samenwerking met enkele docenten en de leerlingen van alle toenmalige tweede klassen mavo/havo, het project ‘Move your World’ gedraaid. Tijdens dit project hebben alle leerlingen een actie bedacht en uitgevoerd, waarbij ze het eigenbelang aan de kant hebben geschoven en iets voor een ander hebben gedaan. Een voorbeeld: het helpen thuisbrengen van boodschappen voor mensen die minder mobiel zijn.

Wegens de zeer succesvolle en fijne samenwerking was ik, Gordon Vos, als interne coördinator van dit project, uitgenodigd om de jubileumviering in Utrecht bij te wonen. Omdat het programma ook voor leerlingen interessant was, heb ik drie leerlingen uit klas MH2T meegenomen, Max Feller, Floortje Hendriks en Isaura Ommen. Zij waren tijdens het jubileum de vertegenwoordigers van de school.
Na een feestelijke opening waarbij o.a. koning Willem-Alexander een van de aanwezigen was, hebben de leerlingen twee workshops gevolgd met als hoofdthema Burgerschap. In de ene workshop moesten zij een utopische samenleving creëren op een eiland en in de andere workshop moesten zij hun mening geven over uitdagende stellingen.

De leerlingen hebben deze rol keurig op zich genomen. Tijdens de workshops hebben zij op uitstekende wijze antwoorden gegeven, hun mening verkondigt en aanvullingen gedaan. Daarvoor complimenten aan de drie toppers!

Hoe de leerlingen terug kijken op de dag? Lees hieronder verder:

Max Feller: Ik vond het een leuke dag. Je kon de koning van dichtbij zien. Wij hebben twee workshopsrondes gedaan. Eentje was Terra Nova en de andere was Vriend Of Vijand. Bij Terra Nova moest je je eigen stad ontwerpen en erover regeren met een groepje. En bij Vriend Of Vijand gingen we een online game doen dat je beslissingen over alles moet maken en eens of oneens over stellingen zijn.

Floortje Hendriks: Op 8 oktober zijn ik en twee andere van mijn klas naar het 10de jaarsjubileum van Move geweest. Het was erg leuk om hierbij te mogen zijn en ik heb veel zin in de komende projectweek die wij met stichting Move mogen doen. We hebben op 8 oktober twee leuke workshops gedaan eentje waarbij we samen moesten werken en samen beslissen om een eiland van niks naar een werkende economie op te bouwen. Onze tweede workshop gingen we een game over beslissingen spelen, jammer genoeg liep de game steeds vast en konden we hem daardoor niet helemaal uit spelen. Ook was het erg leuk om de koning te zien.

Isaura Ommen: Dinsdag 8 oktober 2019 ben ik met 2 kinderen en mijn meester naar het jubileum van Move geweest. Het was best gezellig, ook heb ik de koning gezien.  We hebben mee gedaan aan 2 workshops: Terra Nova & Vriend of Vijand. Bij Terra Nova moesten we een eiland maken met een groepje mensen. En moesten we samen over leggen hoe we het eiland zouden inrichten en hoe de regering zou zijn. Bij Vriend of Vijand kregen we een filmpje te zien over een meisje die een stem in haar hoofd hoorden en wij moesten dan reageren via onze telefoon wat wij zouden doen. Eigenlijk een soort kahoot maar dan met een filmpje er bij.

Benieuwd naar de deelname van de koning aan het jubileum, Klik hier voor het filmpje. 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT