Een bijzondere Geschiedenis les met vwo 5 over Nederlands-Indië

25 november 2016

Wat een levensverhaal!

Afgelopen donderdag was het tijd voor een andere Geschiedenis les dan normaal met vwo 5. De afgelopen weken zijn we tijdens de geschiedenislessen op zoek gegaan naar de koloniale relatie tussen Nederland en Nederlands-Indië gedurende de periode 1580-1962. Vlak voor de toets begreep ik dat een ooggetuige graag zijn verhaal wilde komen vertellen en ik vermoedde dat dit een mooi slot kon worden van deze lessenserie.

En wat een slot werd het! Dieter van der Schilden, geboren te Soerabaja, heeft als 8 jarig jongetje de Japanse bezetting van Nederlands-Indië meegemaakt. Ook van de Slag in de Javazee en de Bersiap periode was hij ooggetuige.
Dieter van der Schilden vertelde een levendig verhaal over zijn tijd als kind in de jappenkampen. Een indrukwekkend detail hierbij was dat hij stiekem in een klein pannetje kikkers en slakken, waarvan hij geleerd had dat ze te eten waren, kookte om zijn zwakke moeder en broertje iets extra’s te kunnen geven.
Via de outback van Australië belandde hij op een Nederlands gymnasium. Tot dit moment had hij slechts een ½ jaar groep 3 aan onderwijs op zak. Dit bleek geen probleem en na het gymnasium besloot hij de officiersopleiding te gaan doen in Den Helder.
Eenmaal Officier voor de Koninklijke Nederlandse Marine voer hij de wereldzeeën over. Interessant detail hierbij is dat hij in 1960 aan boord van de Hr.Ms. Karel Doorman hals over kop naar Nieuw-Guinea werd gestuurd op het moment dat de kwestie Nieuw-Guinea een oorlog tussen Nederland en Indonesië dreigde te worden.
               
Tachtig Minuten luisterden wij ademloos naar zijn verhaal. Er ging een bel, en nog een bel en we bleven luisteren omdat dit verhaal zo indrukwekkend was. De leerlingen hadden vragen voorbereid en konden deze na de les alsnog stellen. Verwonderd over de vindingrijkheid van een kind, over de veerkracht van een mens en over de wil van Dieter van der Schilden zijn levensverhaal te vertellen liep ik uiteindelijk naar mijn volgende afspraak. Een blokuur was echt te kort, het boek waaruit ik lesgeef kwam veel meer tot leven door deze les en dit was zeker de mooie afsluiting waarop ik hoopte. 

 

Docent geschiedenis, Alessia Lombardi

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT