Erasmus Project: “Beating together” op Sicilië

30 november 2018

In de laatste week van november zijn vanuit de tto klassen MH2T en BG2T, leerlingen Mexx, Sage, Natasha en Alanis samen met docenten Gordon, Sharda en Marjolein naar het Italiaanse eiland Sicilië afgereisd voor het Erasmus project ‘Enjoy the School’ met als slogan: ‘Beating Together’.
Dit is een uitwisselingsproject tussen Finland, Hongarije, Italië, Spanje, Turkije en natuurlijk Nederland. Tijdens deze reis hebben we vele mooie ervaringen opgedaan!

Bij aankomst op zondag maakten we gelijk kennis met de befaamde Italiaanse gastvrijheid, zo werden de leerlingen met open armen ontvangen door de gastgezinnen op het vliegveld. Toen we de leerlingen op maandagochtend weer zagen, bleek dat de eerste internationale vriendschappen al gesloten waren. Na aan fantastisch welkom met dans en muziek was het tijd om de school te leren kennen, volgden de leerlingen een workshop en debat over verslavingen en de gevolgen daarvan en werd de stad Paterno verkend. We bezochten een indrukwekkende kerk en een oud Normandisch kasteel op een heuveltop, vanwaar we een mooi uitzicht over de stad hadden.

Dinsdag en woensdag hebben we in Catania doorgebracht. We hebben met een telescoop de zon van dichtbij mogen aanschouwen in het astronomisch observatorium. Ook hebben de leerlingen hun oriëntatievaardigheden getraind door gewapend met een kaart alle checkpoints in een mooi park te zoeken. Tevens hebben we een oud klooster bezocht, dat nu dient als universiteit. Het gigantische gebouw is gebouwd op Romeinse overblijfselen en de kelders tonen de krachten van Etna. Dit oude klooster gaf ons een fantastisch inkijkje in de geschiedenis van dit eiland.

Het hoogtepunt van onze reis – letterlijk en figuurlijk – was het bezoek aan de berg de Etna, de nog altijd actieve vulkaan. Op de weg ernaar toe zagen we al een huis waarvan alleen het topje van het dak nog te zien was, omdat de rest door lava bedolven was. Uiteindelijk hebben we op 2.000 meter hoogte langs een krater van de vulkaan gewandeld. Het bezoek aan de vulkaan maakte behoorlijk wat indruk op de leerlingen. Iedere aanwezige was op dat moment even heel dichtbij een indrukwekkend stuk natuur en een toonbeeld van de kracht van de aarde.

Op vrijdag verraste de leerlingen de inwoners van Paterno met een  flashmob op het plein. Op de beat van ‘They don’t care about us’ van Michael Jackson begonnen vanuit het niets ineens zo’n 50 jongeren te dansen op het plein.
Daarna hebben alle leerlingen, inclusief die van ons, enthousiast flyers uitgedeeld aan voorbijgangers, mensen in restaurants, onder ruitenwissers geschoven, op lantaarnpalen bevestigd, aan balkons opgehangen en nog meer plekken! Wat zal het project een bekendheid krijgen in Paterno!

Al met al was het een inspirerende, leerzame en gezellige week en hebben onze leerlingen er een hoop Europese vrienden bij.
We zijn trots op de prestaties van onze leerlingen en de mooie onderdelen van het project waar we aan hebben gewerkt. Met veel nieuwe inzichten zetten we de komende maanden het project weer voort, met als volgende bestemming: Spanje.

Mexx, Sage, Alanis en Natasha
en
Marjolein, Sharda en Gordon

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT