Examenleerling zijn in 2020, hoe ervaar je dat?

12 juni 2020

Hoe is het om je examenjaar in corona tijd te beleven?
Voor de krant Almere Deze Week werden onze examenleerlingen Amélie en Murre geïnterviewd. Lees hoe zij hun examenjaar ervaren hebben.

Amélie Borer en Murre Hesp zitten beiden op De Meergronden in Haven en zijn twee van de vele leerlingen die ondanks de corona uitbraak toch hun diploma in de wacht hebben gesleept. "Het is echt een rare tijd geweest voor ons," vertelt Amélie, die haar Havodiploma binnenkort in ontvangst mag nemen. "Je wordt het hele jaar voorbereid op het examen en dan ineens is er geen examen meer." Ook Murre vond het gek dat er geen landelijke examens meer waren: "Aan de ene kant is het lekker makkelijk natuurlijk. Je hebt niet de stress voor een examen en het scheelt ook wel wat leerwerk, want ik had nog maar een paar toetsen die ik moest doen voor mijn VWO-papiertje. Maar het was daardoor ook echt wel minder leuk, een beetje een anticlimax zo."

Online

Soms probeerden Amélie en Murre samen te studeren, maar dat was niet altijd even effectief. Amélie vertelt: Je bent dan toch wat minder geconcentreerd en sneller afgeleid als je met zijn tweeën bent." Murre vult aan: "Dat is sowieso al lastiger thuis. Op school zit je gewoon beter in de leermodus, dan is je focus al gericht op leren en stof opnemen. Thuis is dat soms wel wat minder makkelijk, dan dwaalde ik wat sneller af. Maar ik probeerde dan gewoon op mijn kamer te gaan zitten en zo min mogelijk afleiding te zoeken, dat hielp." Over de hulp van de school en de docenten zijn beide leerlingen vol lof. Amélie vertelt: "De Meergronden heeft ons vanaf het begin heel goed geïnformeerd over alles wat er speelde en wat de gevolgen voor ons en het examen waren. Elke week kregen we een mail met de nieuwste informatie en over hoe we nu verder moesten. Daar heb ik veel aan gehad, want duidelijkheid in deze tijd was echt wel belangrijk als je net zoals wij in je examenjaar zit." Murre is ook enthousiast over de creativiteit van de docenten: "Er waren docenten die probeerden om het online leren echt leuker te maken. Zo kregen we een online Concert voor het vak Kunst en Beeldende Vorming, dat was heel erg leuk om mee te maken en ook uniek, want dat hadden we zonder de coronacrisis niet gehad."

Diplomareis

Murre zou dit jaar na zijn eindexamen met vrienden op diplomareis naar Bulgarije gaan, maar deze trip is vanwege corona ook geannuleerd. "Heel vervelend, nu ga ik gewoon maar extra werken. Ik begin deze week bij Walibi voor een vakantiebaantje. En dan begin ik na de zomer bij de TU in Delft om Industrieel Ontwerp te studeren." Amélie begint volgend jaar aan de opleiding voor Docent Engels aan de Hogeschool van Amsterdam. Maar eerst zijn er nog drie maanden zomervakantie. "Ik zoek nog een baantje. De horeca trok me wel aan, maar dat is nu wat lastiger natuurlijk. Maar in een winkel werken lijkt me ook erg leuk. En op vakantie gaan wil ik ook nog heel graag. Buitenland lijkt me wat lastig nu, maar misschien gaan we wel kamperen in eigen land. En vieren dat we geslaagd zijn natuurlijk, dat is het allermooiste van deze zomer. "

Tekst Berlinda Hendrikse
Foto Mariska Borer

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT