Exchange week havo 4 en vwo 4, an adventure!

4 april 2019

Elk jaar organiseert De Meergronden samen met buitenlandse scholen een exchangeweek en een international week. De leerlingen van havo en vwo die tweetalig onderwijs volgen doen hier aan mee in de 4e en de 5e klas.

Zo waren deze leerlingen in de laatste week van maart op exchange week naar Duitsland- Reutlingen, Finland- Tampere en Polen- Swietochlowice. Een paar weken van tevoren hebben ze via mail, Skype of WhatsApp kennis gemaakt met hun exchange maatje in het buitenland. Heel spannend om een week bij een gastgezin in huis te gaan logeren. Dit hebben de leerlingen bij de Engeland reis in klas 3 ook gedaan maar toen zaten ze in groepjes bij een gastgezin. Bij de exchange week verblijven zij helemaal alleen bij een buitenlandse leerling en het gezin in huis om zo te ervaren hoe het is om “echt” in een ander land te wonen.

Overdag gingen onze leerlingen mee naar school met de buitenlandse leerlingen. Dat was al een ervaring op zich, zo begon in Duitsland de school al om 7.30 uur en in Finland moesten de schoenen uit voordat ze het klaslokaal ingingen. De hele week werden er activiteiten gedaan samen met de buitenlandse leerlingen.

In Duitsland werden er zelf pretzels gemaakt in een biologische bakkerij en werd de drukkunst uitgelegd door een kunstenaar uit de streek. Het pittoreske universiteitsstadje Tübingen werd bezocht met een opdracht: ontdek de verhalen achter 6 deuren. Ook stond er een dagje Stuttgart op het programma waar het Daimler Benz Museum werd bezocht. En heel bijzonder, in Reutlingen schijnt het smalste straatje van de wereld te zijn, 31 cm breed.

   

 

 

In Finland was de gast school veelal gericht op Kunst en Theater, op het programma stonden daarom veel creatieve workshops zoals drama. Ook gingen de leerlingen naar een Finse sauna waar ze in een meer konden ijszwemmen terwijl er gewoon mensen om heen aan het schaatsen waren. En werd de Pyynikki toren bezocht met een mooi uitzicht over Tampere (universiteitsstad ook wel genoemd “Manchester of Finland”). Op vrijdag ging de groep op avontuur in Helsinki.

  

 

In Polen zijn de leerlingen naar Krakau en Auschwitz geweest, wat heel indrukwekkend was. Ook zijn ze een berg opgelopen in Ustrón waar nog sneeuw lag en hebben ze een dansworkshop gehad waarbij de Poolse “Polonaise” dans is aangeleerd. En wisten jullie dat “pierogi” een traditionele Poolse lunch was? 

  

Na een intensieve week waarin onze leerlingen en de buitenlandse leerlingen elkaar goed hebben leren kennen, werd er in elk land intens afscheid genomen van elkaar (soms huilend). Wat een mooie ervaring! In november van dit jaar komen alle Finse, Poolse en Duitse exchangeleerlingen naar Nederland om hier bij onze leerlingen te verblijven en kennis te maken met De Meergronden.

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT