Keep fit and be healthy: Meergronden in Roemeniƫ!

17 april 2018

Docenten Ingrid Dofferhoff (geschiedenis) en Maarten Massink (LO) zijn deze week samen met veertien Meergronden leerlingen uit 2 vwo TTO in Roemenië. Ze zijn daar voor het TTO Erasmus+ project “Keep fit and be healthy”, Dit project is in samenwerking met veertien leerlingen uit Tsjechië en achtentwintig Roemeense leerlingen uit de stad Ramnicu Valcea.

Op maandag 16 april ging het project van start met een wervelende opening door de Roemeense leerlingen met zang, dans en folklore. Daarna was er een officiële bijeenkomst met de burgemeester in het gemeentehuis. Vervolgens een gezamenlijke lunch en in de middag een citytour met een bezoek aan het stadspark en het klooster.

Dinsdag 17 april: We zijn begonnen met workshops in de bibliotheek van Ramncu Valcea. We kregen opdrachten over sport en voeding zoals how to make a healthy pizza and decorations with fruits. Na de lunch gingen we ondergronds een grote zoutmijn in waar een kerk was maar ook een groot sportgebeuren, we hebben allerlei sporten gedaan: zumba, badminton, tafeltennis en tagrugby.

Woensdag 18 april: In de ochtend hebben we een bedrijf bezocht waar gezond voedsel wordt gemaakt. Sano vita, de naam van het bedrijf, staat voor gezond leven. Leerlingen zagen een presentatie en mochten producten uitproberen. Gemberbier was populair, uiteraard alcoholvrij. Verder werd er Engelse en Duitse les gevolgd op de Roemeense school Take Ionescu. Ook deze lessen stonden in het teken van gezonde voeding en sport. Leerlingen van de drie deelnemende landen wisselden ervaringen uit.

Donderdag 19 april was het best afzien, een wandeling van 6 uur met klimmen en afdalen! Maar wat was het mooi, we hebben een klooster en grotten bekeken (waar de Patriarch en tolk van alles over vertelden), zijn een ezel tegengekomen en hebben kampvuur gemaakt en marshmallows gegeten.

Vrijdag 20 april: Vandaag zijn we gestart met zumbalessen op het schoolplein in de Roemeense zon samen met de Tsjechische en Roemeense leerlingen. Vanmiddag gaan we zwemmen in het zwembad van Ramnicu Valcea.

Van docent Maarten hebben we gehoord dat de Roemeense gezinnen zeer gastvrij zijn en er goed contact gemaakt wordt tussen de leerlingen. Uiteraard met Engels als voertaal en onze TTO leerlingen spreken heel goed Engels!

    

    

              

 

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT