Meergronden Minitriatlon 2017

10 juli 2017

De oudste schooltriatlon traditie ter wereld!

Geschiedenis

Vrijdag 7 juli was de 34e Meergronden Mintriatlon. De ‘oervader’ van de triatlon in Almere (en Nederland) Gregor Stam kwam even een kijkje nemen. In een gesprek met Gregor kwam naar voren dat de triatlon in 1981 naar Nederland kwam (twee keer in Den Haag als Holland Triatlon) en in 1983 naar Almere waar Gregor meerdere kampioenschappen heeft beleefd. Daarmee is de Holland Triatlon de op één na oudste triatlon ter wereld. De oudste komt uit Hawaii (Iron Man).

De minitriatlon, geschikt gemaakt voor school, werd vanwege het lustrum van De Meergronden (vijfjarig bestaan sinds de start in 1978) in september 1983 voor het eerst georganiseerd. Er werd gekozen voor afstanden die een tiende zijn van de grote triatlon en daarmee haalbaar voor scholieren. De Meergronden Minitriatlon is waarschijnlijk de oudste minitriatlon geschikt voor school ter wereld. Er zijn nog niet zoveel tradities in het relatief jonge Almere. De triatlon is in ieder geval gezichtsbepalend voor de (sport)cultuurhistorie van Almere.

Mooie editie

Deze 34e editie was een hele mooie editie. Het weer was fantastisch. Er was echter een waarschuwing voor blauwalg op het nabij gelegen surfstrandje. Na nauw contact met de provincies over de waterkwaliteit op het zwemstrandje kon er groen licht worden gegeven voor het zwemmen op het zwemparcours van 400 meter. De watertemperatuur was prima. Sommige deelnemers hadden alleen last van “waterplantjesvrees”, deze werd echter na wat aanmoedigingen door de meesten snel overwonnen.

Het fietsparcours was vanwege veiligheidsredenen ingekort tot 12 km. Daarmee konden leerlingen scherpe tijden neerzetten. Maar het allerbelangrijkste is deelnemen aan deze traditie en ervaren dat triatlon op ieders eigen niveau mogelijk is. Voorwaarde is dat je kunt zwemmen en je veilig voelt in het water in de 400 meter baan. Het fietsen van 12 km en lopen van 4 km is voor iedereen mogelijk in het tempo dat bij je past. Voor alle deelnemers is er na afloop een herinneringsmedaille. Afhankelijk van de tijd kan dit brons, zilver of goud zijn. Deelnemers die niet mee doen aan zwemmen doen mee aan de estafette met fietsen en lopen.

Strijdlust

De snelste deelnemer was Lennart Kindt uit klas v2p (50 min 37 sec). De snelste meisjes kwamen uit de eerste klas!: Roos Leerkes uit v1p en Lisette Steenman uit mh1a (59 min 26 sec). Zij kwamen gezamenlijk hand in hand over de finish. Daarmee demonstrerend dat strijdlust en vriendschap hand in hand kan gaan. De meeste deelnemers gingen de strijd aan met zich zelf om een persoonlijke prestatie te leveren waar ze met trots op terug kunnen kijken.

LO docent Maarten Massink

 

Leerlingen die de smaak te pakken hebben kunnen vrijdag 8 september meedoen aan de Junior Challenge Amsterdam Almere. Hiervoor dienen zij zich op te geven bij hun LO docent.

Bekijk hier de volledige uitslag

Bekijk hier de foto's

Complimenten voor ons LO team voor de fantastische organisatie van alweer een mooie editie Meergronden Minitriatlon!

 

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT