Met maatschappijleer naar politiek Den Haag

10 februari 2020

Met 135 leerlingen uit 4 havo, 4 vwo (maatschappijleer) en 5 vwo (maatschappijwetenschappen) zijn we in drie volle bussen naar Den Haag afgereisd. Aldaar hebben we een dag vullend programma over de politiek gevolgd. In dit verslag een paar highlights:

  • Bezoek Eerste Kamer: wat een prachtige, imponerende zaal! De leerlingen werden er stil van.
  • De meeste groepen hebben een GPS-speurtocht over het binnenhof gehad. Daar konden ze even lekker hun energie kwijt op het prachtige Binnenhof.
  • De leerlingen zijn ook in de huid gekropen van parlementsleden. In een Kamerdebat over het wetsvoorstel ‘vuurwerk voor particulieren moet verboden worden’ hebben de leerlingen gedebatteerd met elkaar over de voors en tegens. Twee dagen later heeft de ‘echte politiek’ de knoop doorgehakt en wordt knalvuurwerk en vuurpijlen verboden. Actueler kan dus niet.
  • Bezoek Tweede Kamer: na een uitvoerige veiligheidscheck waren we in de Staten-Generaal. Op de roltrap hebben een paar leerlingen Thierry Baudet (FvD) gespot, hij zwaaide vrolijk terug. Andere leerlingen stonden in de gang ineens oog in oog met onze minister van Defensie: Ank Bijleveld (CDA).
  • In de Tweede Kamer was er een debat gaande over winstuitkering in de zorg. Kamerleden probeerde onze vice-premier Hugo de Jonge (CDA) en minister Bruno Bruins (VVD) te overtuigen van hun standpunten. De 5 vwo leerlingen zagen een oude bekende: Chris Jansen (PVV). Vorig jaar hebben de 5 vwo leerlingen uitvoerig kennis gemaakt met het voormalig gemeenteraadslid van Almere, vandaag de dag is hij kamerlid.
  • Een aantal geluksvogels gingen met een mooie mok, een kaartspel of powerbank naar huis. Zij wisten de meeste vragen van de begeleiders te beantwoorden en wonnen daarmee de winnaarsmunt. Nogmaals: gefeliciteerd!

    

Al met al was het een mooie, inspirerende en leerzame dag.
Alle leerlingen en begeleiders, hartelijk dank voor jullie fantastische inzet! 

Marjolein van Geest, docent maatschappijwetenschappen      

  
  

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT