Mooie Kunst! Examen Expositie van havo 5 en vwo 6

25 januari 2019

De Kunst Expositie van De Meergronden was dit jaar in de professionele expositieruimte van Corrosia. De gemaakte kunstwerken door havo 5 en vwo 6 leerlingen waren hier te bewonderen op 25 en 26 januari 2019.

De werken waren prachtig, soms ontroerend, vaak inspirerend en vooral persoonlijk. Ieder jaar sluiten de leerlingen uit 5 havo en 6 vwo met Kunst en Beeldende Vormgeving (KUBV) in hun examenpakket het beeldend examen af met een Kunst Expositie. De manier waarop deze jonge kunstenaars vormgeven is heel divers. Zo waren er o.a. ruimtelijke video installaties in glas te bezichtigen, hing er een beeld met het hoofd in een wolk, was het acceptatieproces van een beenprothese te zien en zijn er foto’s gemaakt waarvan je zou zweren dat ze bewerkt zijn maar waarvan dit niet het geval is.  

Bekijk hier de foto's van de prachtige kunstwerken van onze examenleerlingen

    

Petra Onderwater van Almere Deze week heeft een mooi artikel geschreven over onze Kunst Expositie:

30 januari 2019, Artikel in Almere Deze Week

HAVEN CENTRUM  - Trots kijkt docent Luite Duursma van De Meergronden om zich heen in de expositieruimte van Corrosia. Leerlingen uit 5 havo en 6 vwo met Kunst en Beeldende Vormgeving in hun pakket exposeerden daar vrijdag en zaterdag hun werk. “Dit is een geweldige ruimte voor onze eindexamenexpositie, dat heeft de leerlingen ook extra gemotiveerd. Het resultaat van hun inspanningen vind ik echt van hoog niveau.”

De afgelopen jaren hebben de leerlingen keihard gewerkt om tot een serie persoonlijke kunstwerken te komen. “We werden volledig vrij gelaten in de keuze van de thema's en de vormgeving”, vertelt de 17-jarige Carmel. Haar eigen werken, de een van stof en de  ander van ijzerdraad, hangen zwevend boven de grond. “Ik wilde vormen creëren die er vanuit verschillende perspectieven steeds weer anders uit zien”, licht zij toe.

De 18-jarige Lonneke maakte een gipsen beeld van een man die zichzelf tegen het raam laat hangen met zijn hoofd, of liever gezegd de plek waar zijn hoofd hoort te zitten. “Soms kun je het gevoel hebben dat je vastzit in je hoofd, dat negatieve gedachten geen kant op kunnen”, vertelt zij. “Ik heb van dichtbij iemand met een depressie meegemaakt en dat heeft me heel erg beziggehouden. Het fijne van het vak Kunst en Beeldende Vormgeving is dat je er je gevoelens in kunt uiten. Daarnaast leert het je ook om creatief te denken.”

Persoonlijk

De manier waarop de leerlingen hun kunstwerken hebben vormgegeven is heel divers en de onderwerpen zijn heel persoonlijk en soms ook ontroerend. De kunstwerken variëren van foto’s en schilderijen tot ruimtelijke video installaties. Een blauwgroene ‘waterval’ lijkt uit het plafond naar beneden te komen in de middenruimte. “Ik heb ooit gedoken in Egypte en die onderwaterwereld vond ik zo indrukwekkend, dat wilde ik anderen hiermee ook laten ervaren”, vertelt Tessa, die er vijf maanden werk aan heeft gehad om alle waterslierten te verven.

Even verderop staat een bijzondere kunstinstallatie die het acceptatieproces van een beenprothese uitbeeldt. Heel hoog, bijna uit het zicht, hangt een schilderij van een astronaut. “Het is altijd mijn droom geweest om ruimtevaarder te worden, maar vanwege een hartprobleem is dat helaas onbereikbaar. Vandaar dat het werk ook zo hoog hangt”, vertelt de 16-jarige Twan, die nu voor een studie bedrijfskunde kiest.

Bezoekers komen ogen te kort, want er is ontzettend veel te zien.      

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT