Naar het Europees Parlement in Straatsburg

6 februari 2018

Op 18 januari was dan eindelijk zover: samen met vwo 5 ging ik op weg naar het Europees Parlement in Straatsburg. Als eerste gingen we naar de kathedraal, wat een geweldig mooi gebouw was dat. Bijzonder was ook het astronomisch uurwerk. Daarna kregen we een stadswandeling, maar die viel letterlijk en figuurlijk in het water: het regende keihard, maar dat kon de pret niet verpesten.
Vervolgens kregen we nog wat tijd om de stad zelf te verkennen en we moesten op de afgesproken tijd weer terug naar het hostel om te eten en ons te settelen in onze kamers. De eerste avond gingen we vroeg slapen, want Nienke had ons al verteld dat het een lange dag ging worden in het parlement.

Vrijdagochtend moesten we vroeg op om op tijd bij het Europees Parlement te zijn. Iedereen zag er prachtig uit. De meeste meisjes hadden een jurk en schoenen met hakken aan en de jongens hadden een pak aangetrokken.
Eerst was er een veiligheidscontrole en toen we daar zonder problemen doorheen waren gekomen werden we ontvangen in het Europees parlement. Daar zaten we dan, in de grote zaal, de Hemisphere. Om 10:00 was het tijd voor de plenaire vergadering. De leerlingen, afkomstig uit twintig verschillende EU-landen mochten vragen stellen over de eenwording van Europa. Linda was zo dapper om een vraag namens Nederland te stellen. Na het maken van een groepsfoto was het tijd om de school te presenteren. Ieder land had één of twee leerlingen gekozen om hun land te vertegenwoordigen. Wij werden vertegenwoordigd door Tycho en Larissa. Dit alles duurde tot 12:45 en toen was het tijd om te lunchen. Tijdens de lunch moest je een groep maken met drie andere leerlingen uit andere landen voor het “Eurogame”-spel. Dat zou aan het einde van de dag een vervolg krijgen.

In de middag was het tijd voor de vergadering van de werkgroepen in de vergaderzalen van de parlementaire commissies. Dit was een debat en gedachtewisseling over de Europese prioriteiten. Iedereen had van tevoren een groepje van vier gemaakt en een onderwerp gekozen om over te debatteren. Tijdens dit debat werden een woordvoerder en een redacteur gekozen die later op de dag het uiteindelijke plan moesten presenteren.
Nadat alle groepen een verslag hadden opgesteld, was het weer tijd voor de plenaire vergadering. Hierin werden de verslagen gepresenteerd en konden de andere groepen vragen stellen over het verslag en mocht je stemmen of je voor, tegen of neutraal was over het verslag.

Aan het einde van de dag werd de finale van het “Eurogame”-spel gespeeld en was er een prijsuitreiking. Stella zat in die finale. Als laatste mochten de leerlingen die eerder hun land vertegenwoordigd hadden met trots de vlag van hun land dragen tijdens de Europese Hymne. Rond 18:00 vertrokken alle scholen weer naar de plek waar zij verbleven.
Die avond ging iedereen lekker uit eten en mochten we tot zo laat opblijven als we zelf wilden.
 

Wat was de tijd snel voorbij gegaan; op zaterdag was onze laatste dag in Straatsburg alweer aangebroken. Deze dag mochten we helemaal zelf invullen als we maar zorgden dat onze kamer helemaal netjes was en we om 13:30 weer terug waren in het hostel voor het vertrek terug naar Nederland. We waren een half uurtje eerder dan verwacht alweer terug in Almere en ik denk dat ik voor ons allen mag spreken als ik zeg dat we ontzettend veel geleerd hebben en dat het hele interessante, gezellige, maar toch ook vermoeiende dagen waren.

Larissa Haagsma, klas H4C

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT