Projectweek circulaire economie met 3 havo/vwo

25 november 2019

In de week van 11 november tot en met 15 november jl. hebben alle derde klassen havo en vwo een projectweek gehad. Het thema was: “Circulaire economie”. De leerlingen hebben in die week veel geleerd over het hergebruiken, recyclen en het upcyclen van afval.

De week werd gestart met enkele lezingen  van onder andere een beleidsmedewerker van de gemeente Almere. In de dagen erop volgden de leerlingen lessen, gingen ze op excursie naar het Floriadeterrein, VLA (Voedselloket Almere) en het upcyclecenter. Ook werden er workshops gegeven door gastdocenten. De week werd afgesloten op de vrijdagmiddag met een tentoonstelling. De leerlingen verkochten de producten die zij tijdens de workshops maakten zoals armbandjes van het leer van oude bankstellen, stoffen tasjes van oude kleding, fietsenrekken van autobanden en kaarsen van kaarsstompen. Het opgehaalde geld doneren wij aan VLA.

Terugblikkend kunnen we de conclusie trekken dat de leerlingen zich ervan bewust zijn geworden dat er teveel afval is dat onnodig weggegooid wordt en dat het erg belangrijk is dat het afval in de gezinnen al goed gescheiden wordt. Er zijn leerlingen die gedurende de week thuis al beter op het scheiden van afval zijn gaan letten.

Kort samengevat: Door zelf te ervaren, door informatie in te winnen en door zelf te creëren, zijn de leerlingen zich bewust geworden van het belang van circulaire economie voor het welzijn van ons milieu.
 

Bekijk hier de foto's van de projectweek havo 3 en vwo 3
 

Stijn uit klas VH3A vertelt over de projectweek:

"Op maandag kwamen er gastsprekers langs om iets over hun beroep te vertellen en wat zij doen voor het milieu. Later in de middag gingen we naar de Floriade en het Voedselloket Almere (VLA).
Op dinsdag gingen we lessen volgen over duurzaamheid en duurzaam leven.
Op woensdag hebben we Trash Hunt, een leuk spel, gespeeld. Tijdens het spelen van het spel hebben we afval opgeraapt en daarna zijn we naar het Upcycle-centrum van Almere Haven geweest.
Op donderdag gingen we twee workshops volgen die we eerder die week al gekozen hadden. Je kon kiezen uit tasjes maken van oude spijkerbroeken, kaarsen maken van overblijfselen van oude kaarsen, armbandjes maken en fietsenrekken maken van autobanden.
Op vrijdag gingen wij posters maken over goede oplossingen voor het afval in de wereld. Daar gingen we later ook een debat over houden. Tot slot hadden we in de middag een markt waar alle ouders en familie mochten komen. Hier gingen wij de spullen verkopen die we bij de workshops hadden gemaakt. Het geld dat we hiermee hebben opgehaald ging naar het Voedselloket Almere.
Het was een superleuke en leerzame week!"

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT