Schrijfster Renate Dorrestein vertelt op De Meergronden

11 november 2016

Renate Dorrestein haalt inspiratie uit zeven kilo Rolex

‘Zeven kilo Rolex’, is dat een goede titel? De leerling die mij deze vraag stelt werkt aan haar verslag van het bezoek van Renate Dorrestein. De schrijfster bezocht onze school 2 november op uitnodiging van Eindig Laagland, een literair genootschap dat middelbare scholieren persoonlijk kennis laat maken met schrijvers.

Voor de leerlingen van V3AT en H3BT zijn de boeken van Renate Dorrestein pittige kost. Daarom zijn de voorbereidingen al weken voor het bezoek gestart. Zo lag er een grote stapel boeken in de klas waarin de leerlingen naar hartenlust konden grasduinen. Als je een boek gaat lezen dat best moeilijk is, moet het natuurlijk wel goed zijn! Naast het lezen van een boek hebben de leerlingen zich verdiept in de persoon van de schrijfster, haar thema’s en haar schrijfstijl. Daarna mochten ze zelf bedenken welke vragen ze de schrijfster tijdens het bezoek zouden willen stellen.

Een van de leerlingen vroeg haar wat de grappigste gebeurtenis was die inspiratie opleverde voor een boek. Dat was het verhaal van Dirk H., een nogal louche vastgoedhandelaar uit Amsterdam. De man voldeed volledig aan het beeld dat je van zo iemand hebt: alles goud wat er blinkt en zeven kilo Rolex om de pols. Dirk H. heeft Renate Dorrestein geïnspireerd tot het schrijven van haar meest recente boek Zeven soorten honger.

Renate Dorrestein had meer verhalen waarmee ze de lachers op haar hand kreeg. Zo vertelde ze over haar ‘tweede baan’ als stemacteur. We weten nu dat we haar stem regelmatig kunnen horen in radio- en tv-spotjes, maar ook dat zij niet door de stemtest van de reclame voor Koopmans bakmixen is gekomen. Het lukte haar namelijk niet om ‘met echte yoghurt’ enthousiast genoeg te zeggen.

Het waren niet alleen grappige gebeurtenissen waarmee Renate Dorrestein de leerlingen wist te interesseren.
Zo kreeg zij met het aangrijpende verhaal over de zelfgekozen dood van haar zusje alle 53 leerlingen stil. De ingrijpende gebeurtenis heeft zij verwerkt in haar debuutroman Buitenstaanders uit 1983.

Aan dat eerste boek zijn overigens acht manuscripten vooraf gegaan die zó de prullenbak in konden. Haar verhaal was dan ook een verhaal over keihard werken, doorzetten en durven falen. En natuurlijk over veel - heel veel -  lezen, schrijven en herschrijven.

Renate Dorrestein houdt bij het schrijven altijd rekening met haar lezers. Dit hebben de leerlingen van H3BT en V3AT ook gevoeld. Zij hebben de schrijfster leren kennen als een sympathiek persoon die oprecht in hen geïnteresseerd is en die de leerlingen ziet voor wat ze zijn: haar (toekomstige) lezers. Het zou me niet verbazen als op de literatuurlijst van deze leerlingen straks minimaal een boek van Renate Dorrestein staat.

Zeven kilo Rolex’ lijkt me een uitstekende titel voor een verslag over dit bijzondere bezoek. Het staat voor inspiratie, humor en prachtige verhalen. Het is een titel die je nieuwsgierig maakt naar het verhaal. Wat wil je nog meer?

Winde Flinterman, docent Nederlands

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT