Stemmen met maatschappijleer

12 maart 2019

Uitslag Scholierenverkiezingen 12 maart 2019

Op 12 maart heeft de sectie maatschappijleer Scholierenverkiezingen georganiseerd, om zo aan te sluiten bij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019.

Leerlingen met het vak maatschappijleer, maatschappijkunde of maatschappijwetenschappen mochten deze dag stemmen in lokaal N9. Het stemlokaal werd bemand door drie vrijwilligers uit havo 4: Olivia, Alyssa en Kimberly. Leerlingen kwamen met hun hele klas langs, en mochten dan stemmen op een politieke partij die ook meedoet bij de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland.

      

Na zich te hebben aangemeld bij de vrijwilligers kregen de leerlingen een stembiljet, en mochten ze in een stemhokje een vakje naar keuze inkleuren.

Voor het stemlokaal waren de poster van alle verkiesbare partijen nog eens opgehangen, zodat leerlingen nog snel konden kijken welke partij ook alweer waarbij hoorde.

Ter voorbereiding van de verkiezingen was in de meeste lessen al aandacht besteed aan de verkiezingen, en de leerlingen hadden dan ook de stemwijzer ingevuld.

Na een lange dag namen controleren, leerlingen instrueren en rode potloden aanvullen, werden de stemmen geteld. Dit is de uitslag op De Meergronden:

Dit zou in de Provincie Flevoland leiden tot de volgende zetelverdeling: 


De Scholierenverkiezingen worden elk jaar georganiseerd door ProDemos, en elke school in Nederland kan meedoen aan de verkiezingen. Op dinsdag 19 maart is de landelijke uitslag bekend gemaakt via scholierenverkiezingen.nl/uitslagen/

Landelijk was GroenLinks ook de grootste partij. De uitslagen op landelijk niveau waren de volgende (de lokale partijen zijn hier weggelaten): 

Ruby Laws, docent Maatschapijwetenschappen

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT