World Cleanup Day: Meergronden leerlingen ploggen door Haven

20 september 2019

In het kader van de World Cleanup Day zijn vandaag zo’n 70 Meergronden leerlingen wezen ploggen. Mavo klas MH1T en alle leerlingen van havo 3 en vwo 3 deden mee.

Wat is ploggen?
De trend begon in Zweden, maar is inmiddels wereldwijd een groot succes: plogging. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse 'plocka up' dat oprapen betekent, en jogging. Terwijl je jogt scan je de omgeving op zwerfvuil en verzamel je dit.

De start van de plogtocht was om 11:45 uur vanaf het schoolplein van De Meergronden. Rector Simone en docenten Alfons en Leen “plogden“ ook mee met de leerlingen. Het ploggen ging door het centrum van Almere Haven en daar omheen. Er waren 4 verschillende routes en elke klas volgde er 1. Op de ene route lag meer zwerfvuil dan op de andere en Almere Haven is hierdoor heel schoon geworden!
Het opgehaalde afval werd achteraf gewogen door docent Leen die de grammen en kilo's bij hield. Hier kwamen 3 winnaars uit die het meeste afval hadden verzameld en zij kregen een prijsje. De leerling met het meeste afval had 8 kilo verzameld!

   

 

Havo 3 en vwo 3 hebben in november een Projectweek over circulaire economie. De plogtocht van vandaag was alvast een interessante praktijkervaring hiervoor. De leerlingen waren heel fanatiek en vonden het nuttig om te doen.

De organisatoren van de plogtocht zijn Stad & Natuur en Run2day, zij vinden het belangrijk dat kinderen zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen omgeving en helpen met opruimen. Dat ze daarbij ook bewegen is mooi meegenomen.  De Meergronden is een “gezonde school” en heeft met veel enthousiasme dit initiatief omarmt, naast onze school deden er vandaag nog 2 basisscholen mee in Almere. Handschoenen, prikkers en zakken werden ter beschikking gesteld door de gemeente Almere. Picnic kwam ook nog langs met gratis fruit voor de Meergronden leerlingen. 

#cleanuptheworld was afgelopen jaar een trending hashtag waarbij de wereld liet zien dat zij zich inzetten om de wereld weer een beetje schoner te maken. De World Cleanup Day is een wereldwijd initiatief waarin 157 landen, meer dan 18 miljoen vrijwilligers op één dag de aarde schoonmaken. Doe je ook mee op zaterdag 21 september?

https://www.plasticsoupfoundation.org/events/world-cleanup-day/

 

TERUG NAAR NIEUWS OVERZICHT