Verslag van de leerlingredactie – Maatschappelijke week met H4T en V4T

Maatschappelijke stage veranderd in een onverwachte gezelligheid
De week voor de herfstvakantie was regulier bovenbouw op reizenweek. Dit betekende dat de tweetalige klassen veel uitval zouden hebben. Of toch niet?

Van 10 tot 14 oktober hebben de leerlingen van klassen V4T en H4T aan een maatschappelijke stage gewerkt. Zij hebben met het team van het ouderencentrum de Overloop en andere leraren de bewoners flink verwend.

Maar eerst moesten ze weten hoe ze met de ouderen om moesten gaan. Twee begeleiders zijn naar De Meergronden gekomen om uitleg te geven over onder andere rolstoel gebruik. Daarna moesten de leerlingen een activiteit kiezen die ze wilden organiseren.

Er was heel veel keuze dus mochten ze een top 5 maken. De activiteiten zijn onder andere: Tuin, Beauty, Knutselen, Sjoelen, Kaartjes uitdelen, Muziek, Beweging, Pound, Bakken, Wandelen naar de Markt/Spelletjes en VrijMiBo.

Per activiteit moesten ze een plan maken, en het moest gedetailleerd ook! Docent Ruby heeft het niet makkelijk gemaakt voor de leerlingen. Nadat hun plan was goed gekeurd moesten de 2 klassen hun idee pitchen bij de Overloop zelf, leerlingen kregen feedback waar nodig was en de Overloop hebben definitieve plannen gekregen.

Dit gebeurde in de eerste twee dagen van de week, de rest van de week moesten de leerlingen hun plannen uitvoeren en de activiteiten organiseren. Dit hebben ze de rest van de week gedaan.

Bij Beauty gingen een groep meiden een manicure geven aan de ouderen, hun nagels zagen er prachtig uit! Ook hebben ze terwijl er nagels werden gelakt een kleine High Tea georganiseerd.

De Tuin afdeling heeft bij de Overloop bloemen geplant en de jeu de boules baan opgeknapt, daardoor ziet alles er nu nog mooier uit, een toevoeging aan de tuin zijn de vogelhuisjes die de ouderen mannen hebben gebouwd en versierd bij het knutselen.

Beweging ging ook soepel, de bewoners hebben leuke yoga oefeningen gedaan daarna gingen ze met pittenzakjes gooien, en overslaan met een ballon en badmintonrackets. Iedereen heeft die middag afgesloten met een lekker kopje thee.

Sjoelen was gezellig en de bejaarden hebben het erg naar hun zin gehad. De leerlingen hebben hun eigen unieke creatieve draai eraan gegeven en hebben achtergrond muziek en wat lekkers erbij gedaan.

Muziek vonden de senioren geweldig en ze waren er erg blij mee, een van de leerlingen die bij de muziekgroep deelnam heeft zelfs extra piano gespeelt tijdens de warme lunch van de Overloop! De bewoners vonden het leuk om een keer zo’n afwisseling te hebben.

Bij de kaartjes uitdelen hebben de leerlingen ook rozen gekocht en gingen ze een leuk praatje hebben, zelfs bij de meer dementere ouderen ook al was dat soms een beetje moeilijk, de leerling hebben hard hun best gedaan. Bakken was ook erg leuk, de bewoners hebben lekker gesmuld van de lekkernijen.

Pound is een activiteit die ze bij de Overloop doen. Het houd in dat de bewoners op een bal slaan op ritme van een lied. De leerlingen hebben het uitstekend gedaan, al was het soms een beetje te snel voor de ouderen, ze genoten veel van de creatieve leerlingen en hun acties!

Jammer genoeg was het door het slechte weer niet mogelijk om vrijdag naar de markt te gaan, maar de leerlingen lieten het weer zich niet tegenhouden om er een leuke ochtend van te maken en hebben een gezellige spellen morgen van gemaakt.

De VrijMiBo was ook een geweldige hit, de bejaarden kregen meer interactie met de leerlingen en hebben daarbij ook een lekker hapje gekregen. Ze genoten zeer van de muziek en van de dansjes die de leerlingen uitvoerden.

Dat de bewoners het leuk vonden is een onderschatting, sinds ze er helemaal dol op waren. De leerlingen zelf hadden het erg naar hun zin en zijn zelfs soms langer gebleven dan nodig om een leuk praatje te maken met de ouderen.

V4T en H4T zijn erg blij met deze nieuwe ervaring en natuurlijk moeten we dan ook de persoon die dit allemaal heeft geregeld bedanken, Madeleine heeft veel gedaan om dit project te laten slagen samen met de Overloop en we zijn erg tevreden over hoe alles afliep. Hopelijk mogen we dit weer gauw doen!

Geschreven door Halelujah Hailegebriel van de leerlingredactie, klas 4 vwo Tweetalig

Delen: