Wat doet een steward? Interview met Mabel en Nada

Op De Meergronden werken wij al meerdere jaren met leerling-stewards. Dit stewards-project is zo succesvol dat andere Almeerse scholen het idee hebben overgenomen. Mabel van Gent en Nada Hassan vertellen er over, zij zijn al 3 jaar steward en dat maakt hun échte ervaringsexperts!

Mabel: Nada en ik kennen elkaar al vanaf de 1e klas, we doen allebei tweetalig onderwijs en ook allebei dit jaar eindexamen. Ook zitten we al vanaf klas 1 in de leerlingenraad en vorig jaar heb ik meegedaan aan de toneelproductie van De Meergronden. Ik vind het leuk om met alles wel mee te doen op school.

Nada: vanaf de 4e klas kun je je opgeven om steward te worden, het leek mij erg leuk dus ik heb het gewoon gedaan. Je leert veel mensen kennen en krijgt een hechte band met elkaar, het is ook echt gezellig.

Wat doe je allemaal als steward?

Mabel: Je surveilleert in de pauzes, dan let je op dat leerlingen niet naar de lokalen gaan, dat ze het vuil in vuilnisbakken gooien, dat ze uit de gangen blijven.

Nada: Soms zie je dat een leerling verdrietig is of ergens mee zit, dan probeer je te helpen. Ook 1e klassers wijs je de weg en leg je dingen uit.

Mabel: Ik weet nog dat ik als 1e klasser op school kwam en dat ik de stewards heel lang en indrukwekkend vond, ik luisterde echt wel naar ze.

Nada: wat we ook doen is helpen bij schoolfeesten, groep 7 en 8 begeleiden als ze op bezoek komen en helpen bij open dagen en dan rondleidingen geven en zo.

Mabel: en ook helpen bij ontruimingen, soms hebben we een oefening maar het is ook wel eens gebeurt dat het alarm de hele tijd afging. Ieder jaar krijgen we een instructie, dan lopen we alle brandpunten na en maken we een indeling wie waar staat en wat doet bij een ontruiming. Zo moesten wij de laatste keer bij de uitgang Noord staan en zorgen dat iedereen snel naar buiten ging en ook niet terug in school om bijvoorbeeld nog een jas te pakken.

Nada: Ook hebben we ieder jaar een EHBO cursus, dan leer je reanimeren en de stabiele zijligging en de Heimlich greep (die nu buikstoot heet). Gelukkig hebben we dit allemaal nog nooit hoeven te gebruiken maar het is wel goed dat je het leert.

Wat is het leukste aan steward zijn?

Mabel: de gezelligheid met de andere stewards en samen in een team werken, hier komen ook vriendschappen uit.

Nada: Bij het laatste schoolfeest liepen we met een steward groep die ook echt een vriendengroep is geworden, dat was super leuk. We hebben ook 1 keer per jaar een BBQ met zijn allen.

Mabel: we zijn dit schooljaar met ongeveer 32 stewards, wij zijn hoofdsteward en zorgen voor de dagelijkse planning. Iedereen geeft aan op welke dag ze willen surveilleren en dan delen we dit in. Marcel is toezichthouder op school en onze coördinator, hij houdt het overzicht en we kunnen altijd bij hem terecht met vragen.

Nada: hij is ook nog heel gezellig…

Delen: