10 vragen over de brugklas

1. In welke klas kom ik?
In welke klas je terecht komt, hangt af van het advies van jouw juf of meester van groep 8 en van je CITO, NIO of IEP eindtoets-score. Met een bbl of kbl-advies kom je in een bbl/kbl-klas, met een mavo-advies ga je naar onze mavo/havo-afdeling en met een havo of vwo-advies kom je in een havo/vwo-klas terecht. In de eerste twee jaar kijken we of je op het goede niveau zit. Je kunt dan nog binnen onze school naar een ander niveau gaan.

Als je een vwo-advies hebt gekregen, kun je kiezen voor een reguliere vwo-klas. Of je kunt na een screening de Plusroute gaan doen. In het eerste drie jaar krijg je dan het plus-uur. In dit uur zitten vwo+-leerlingen van klas 1, 2 en 3 door elkaar en leer je hoe je een onderzoek moet opzetten en uitvoeren.

2. Hoe weet ik bij wie ik in de klas kom?
Al voor de zomervakantie kom je een middag langs om je nieuwe klasgenoten te ontmoeten. Zo weet je van tevoren al bij wie je in de klas komt.

3. Wat doen we in de eerste schoolweek? Moet ik mijn boeken meenemen?
Voor de eersteklasser begint het schooljaar op De Meergronden met kennismakingsdagen. Je gaat dan allerlei leuke dingen doen met je klas en je mentor om bekend te raken met de school en de omgeving. Na deze dagen ben je helemaal klaar om de eerste lessen te gaan volgen. Dan gaat het echte werken beginnen; pas dan moet je je studieboeken meenemen.

4. Bij wie kan ik terecht als ik vragen heb?
Dat hangt natuurlijk een beetje af wat voor vraag je hebt. Elke klas heeft een mentor. Deze mentor leer je tijdens de kennismakingsdagen aan het begin van het schooljaar kennen. Ook krijg je gedurende het jaar les van je mentor zodat jullie elkaar nog beter leren kennen. Je kunt altijd met vragen bij de mentor terecht.

Ook de conciërges op De Meergronden zijn goed in het beantwoorden van vragen. Is je band lek? Ben je je rugzak kwijt? Of vind je de weg naar je lokaal niet? Spreek een conciërge gerust aan. Zij bieden een helpende hand. Ook kun je vragen stellen bij ons Servicepoint.

5. Welke vakken krijg ik?
Wat in ieder geval even wennen is, is dat je voor ieder vak naar een ander lokaal gaat. Je krijgt veel vakken die je nog nooit hebt gehad. Sommige vakken lijken op de vakken die je nu ook krijgt en sommige vakken heten hier anders. Zo heet gym bijvoorbeeld officieel ‘Lichamelijke Opvoeding’. Maar we zeggen ook wel L.O., omdat het zo in het rooster staat. Wat op de basisschool ‘taal’ heet, noemen wij Nederlands. Dat kunnen we geen taal meer noemen, want op De Meergronden leer je namelijk meer talen. In ieder geval ook Engels. Daarnaast kun je op de mavo, havo en vwo kiezen voor Duits en Frans. Natuurlijk zijn er nog veel meer vakken. Tijdens de Open Dag kun je een kijkje nemen bij de verschillende vakken die we aanbieden.

In de kbl-en bbl-afdeling, krijg je de eerste twee jaar de kans om van alles uit te proberen in de lessen van I Discover. In deze lessen doe je verschillende projecten waarin wetenschap, zorg, technologie, economie, maar ook mode, koken en design aan bod komen. Door deze projecten ontdek je waar je goed in bent en wat je écht leuk vindt om te doen.

6. Hoe lang duurt een les en wat zijn tussenuren en mentoruren?
Een lesuur op De Meergronden duurt 50 minuten. Tussenuren zijn uren die tussen de lessen inzitten waarop je geen les hebt. We proberen roosters te maken met zo min mogelijk tussenuren. Mocht het toch een keer voorkomen dat een les bijvoorbeeld uitvalt, dan kun je dit uur goed gebruiken om aan je huiswerk te beginnen. Je kunt hiervoor goed in het studiecentrum terecht, maar je mag ook in de aula gaan zitten.

Mentoruren zijn de uren dat je les krijgt van jouw mentor. Je ziet je mentor met je hele klas, maar ook apart. Je mentor kun je zien als een soort gids. Je krijgt tips over hoe je het beste kunt leren en hoe je bijvoorbeeld effectief je huiswerk kunt maken. In de persoonlijke gesprekken kun je alles wat je wilt met je mentor bespreken.

7. Krijg ik veel huiswerk?
Tja… wat is veel. Wat de één veel vindt, vindt de ander weinig. Alle docenten op De Meergronden weten hoeveel huiswerk zij kunnen geven om de leerstof goed en binnen een bepaalde tijd onder de knie te krijgen. Van je mentor krijg je les in het plannen en organiseren van je huiswerk. Als je moeite hebt om dit tempo bij te houden, is het belangrijk dat je dit met je mentor bespreekt. Als het nodig is, kan via de mentor bijvoorbeeld extra steun worden geregeld.

Via SOM, onze digitale leeromgeving, kun je altijd zien wat het huiswerk is. Je ouders kunnen er ook in kijken.

8. Wat kan ik doen tijdens de pauze?
Daar ben je vrij in. Je kunt met een groepje naar buiten gaan of in de aula lunchen. Ook is er in de aula een winkeltje waar je eten en drinken kunt kopen. Eigenlijk gaat niemand meer naar huis, zoals je misschien wel nog in groep 8 deed. Daarvoor zijn de pauzes te kort.

Je hebt twee kleine pauzes in de ochtend en in de middag en een grote pauze om te lunchen.

9. Zijn er ook leuke feesten in de eerste klas?
Je hoeft je op De Meergronden zeker niet te vervelen! Er is ook na schooltijd veel op school te beleven. Voor de onderbouw is er ieder jaar in februari een groot Valentijnsgala met echte dj’s. Je kunt dan met je klasgenoten lekker dansen en muziek luisteren. 

10. Wat gebeurt er als ik te laat kom?
Als je het eerste uur les hebt, hoor je om 8.30 uur gewoon in de les te zijn. Ga dus op tijd van huis, zodat je op tijd bent voor de les. Houd daarbij ook rekening met vertraging. Als je toch te laat komt, moet je bij het Servicepoint een briefje halen. Vaak moet je je dan de volgende dag om 8.00 uur melden op school. Als je bijvoorbeeld door een dokters- of een tandartsafspraak te laat komt, vraag je ouders dan om dit door te geven via het ouderportaal of door te bellen naar het Servicepoint.