mavo / havo

mavo/ havo unit

Heb je een vmbo-TL-advies? Dan past de mavo/havo-unit bij jou.

Klas 1 en 2 noemen we samen de onderbouw. Je krijgt twee jaar rustig de tijd om je capaciteiten te ontdekken en om te laten zien op welk niveau (mavo of havo) jij bij De Meergronden uiteindelijk examen gaat doen. In de onderbouw leer je zo actief en zelfstandig mogelijk te werken. Belangrijk is om erachter te komen op welke manier je het beste leert, welke vakken en welk profiel bij je passen en hoe zelfstandig je bent. 
Pas in de bovenbouw (het derde en vierde leerjaar) ga je keuzes maken. Vanaf het eerste jaar helpen we je om die keuzes goed te kunnen maken met onze loopbaanbegeleiding (LOB). Alles wat je hierbij leert over jezelf, verzamel je in je eigen loopbaandossier. Dit dossier groeit mee tot je De Meergronden verlaat.

Kleine school in een grote school
Je kunt de mavo/havo unit zien als een kleine school in een grote school. De lessen worden in een vast deel van de school gegeven waardoor je je docenten heel vaak tegenkomt. Je krijgt veel persoonlijke aandacht en kunt altijd bij je mentor en vakdocenten terecht.

Leren op verschillende manieren
Op de mavo/havo-afdeling leer je  uit boeken, met digitale programma’s en met elkaar. Thuis en op school werk je veel met je laptop en docenten kunnen steeds volgen wat goed gaat en waar je wat extra aandacht bij nodig hebt. Je leert ook buiten het schoolgebouw, in de excursies, in activiteiten in binnen- en buitenland en in de praktijk tijdens bliksemstages. We bereiden je voor op de (toekomstige) digitale wereld.

Kies je voor les in het Nederlands of in het Engels?
In de mavo/havo-unit kun je kiezen voor tweetalig onderwijs, je krijgt dan ongeveer de helft van je vakken in het Engels. Wij bereiden je dan voor op een Engels examen op havo-niveau.

Meer informatie hierover lees je op onze pagina over Tweetalig Onderwijs.

Examen in zeven vakken
Op de Meergronden doe je op de mavo altijd examen in 7 vakken. Zo ben je breder opgeleid en voorbereid voor het mbo (niveau 4) of kan je altijd doorstromen naar de havo. We hebben een breed aanbod van vakken, zo kun je kiezen uit Engels, Duits en Frans en in de onderbouw de praktijkvakken DBV (Digitaal Beeldende Vorming), Techniek en ICT. Ook kun je bij ons een Kunstvak als examenvak kiezen, dit heet Beeldend Tekenen (BTE).

Niet alleen maar leren
Naast je gewone lessen ga je in de bovenbouw ook regelmatig naar een theatervoorstelling of op excursie, bijvoorbeeld met maatschappijkunde naar de Rechtbank in Amsterdam, met Duits naar Düsseldorf of met Franse les naar Brussel.
Tevens blijven we veel sport aanbieden, de wekelijkse gymlessen zowel binnen als buiten en je kunt meedoen aan allerlei toernooien.

Op reis
Als je de tweetalige opleiding volgt, ga je in de vierde klas naar Engeland. Daar doe je diverse activiteiten die te maken hebben met de Engelse taal en cultuur, en praat je natuurlijk de hele dag Engels. Volg je de reguliere Nederlandse opleiding, dan ga je in de 4e klas op reizenweek. Je mag zelf uit een aantal landen een bestemming kiezen waar je met andere 4e-klassers naar toe gaat.

Onze mavo/havo-afdeling kenmerkt zich door:

  • aandacht en zorg voor de individuele leerling;
  • leren op jouw manier;
  • kleinschaligheid;
  • toegankelijkheid;
  • veiligheid;
  • brede uitstroommogelijkheden: naar alle mbo’s en de havo.