havo / vwo

havo/ vwo unit

In de havo/vwo-unit leer je abstract en theoretisch denken. Ben je nieuwsgierig, wil je kennis vergaren en snappen hoe de wereld in elkaar zit? Dan ben je bij ons in de havo/vwo op je plek. Je krijgt een goede basis in actieve lessen, je werkt in samen met anderen aan projecten of je doet zelfstandig onderzoek naar complexe vraagstukken. Je leert keuzes maken en je eigen leerstrategie te bepalen.

In de havo/vwo klassen heb je op De Meergronden twee jaar de tijd om te ontdekken op welk niveau je het beste eindexamen kunt doen: havo of vwo. Samen met jou en je ouders bespreken we in de onderbouw steeds wat voor jou de beste keuze is in de bovenbouw.

Lessen in de onderbouw
In de onderbouw krijg je vakken zoals Engels, Frans, Duits, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde en biologie. Daarnaast krijg je ook vakken waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, zoals Europese internationale oriëntatie en NS (natuur en scheikunde) of science.

Gelukkig ben je niet alleen met je hoofd bezig. In je rooster staan ook vakken zoals drama, tekenen of handvaardigheid. Lekker bewegen doe je bij gymnastiek, twee lesuren per week. In de zomer sporten we buiten.

Engels leer je snel in de tweetalige opleiding (TTO)
Als je tweetalig onderwijs kiest, krijg je meer dan de helft van de vakken in het Engels. Om die vakken goed te kunnen volgen, krijg je ook nog eens extra lessen Engels in de week. Zo leer je heel snel goed Engels te spreken alsof je in Engeland geboren bent. En je gaat ook andere dingen in het Engels doen zoals toneelspelen, chatten met buitenlandse kinderen. In de derde klas ga je naar Engeland en in de bovenbouw doe je mee met de exchange-weken. Zie ook TTO

De bovenbouw
In het derde leerjaar kies je voor een profiel en vakkenpakket dat je vanaf de vierde klas gaat volgen. Je mentoren begeleiden je in dat keuzeproces. Vanaf de vierde klas volg je een profiel met daarin een aantal verplichte vakken en een aantal vakken waarvoor je zelf hebt gekozen. De Meergronden biedt alle profielen aan. Op onze school kun je ook examen doen in kunst/beeldende vormgeving (kubv), waarbij je meedoet aan de Meergronden Kunstexpositie.

Niet alleen maar leren
Ook in de bovenbouw besteden we aandacht aan kunst, cultuur en sport. In het kader van vakken vinden er leerzame excursies plaats en ga je regelmatig naar een theatervoorstelling.

Hbo of universiteit
Aan het einde van je schoolloopbaan behaal je een havo of vwo-diploma. Met een havodiploma kun je doorstromen naar het hbo, het hoger beroepsonderwijs. Vwo’ers kunnen ook een wetenschappelijke studie gaan volgen aan een universiteit.