Mikail hoog geëindigd bij de Junior Triathlon Challenge!

Mikail van Gent is 16 jaar en zit in 6 vwo op De Meergronden. Hij heeft meegedaan aan de Junior Triathlon Challenge op donderdag 7 september.

Hoe heb je je voorbereid op deze Challenge?

Mikail: Voor deze uitdaging heb ik een racefiets geleend bij de fietsenmaker. Ik trainde al wekelijks voor het zwemmen omdat ik op wedstrijdzwemmen zit. Wat het hardlopen betreft, heb ik een paar keer geoefend, maar niet al te veel. De dag ervoor hebben we een baanverkenning op de fiets gedaan met een groepje, zodat ik wist waar de bochten waren en wat ik kon verwachten. Ik heb geleerd dat je tijdens de wissels niet te veel moet willen wisselen, want dat kost veel tijd. En ik heb een speciaal triathlon-pak dat geschikt is voor alle drie de disciplines, met een zwembroek en een fietskussentje.

Je hebt het over je ervaring met wedstrijdzwemmen. Kun je daar iets meer over vertellen?

Mikail: Zeker, ik ben op mijn 12e begonnen met wedstrijdzwemmen, en ik train wekelijks ongeveer 4 tot 5 keer. We trainen alle zwemslagen, maar mijn specialiteit is de borstcrawl. Ik neem deel aan de NZC Nationale Zwem Competitie. Het afgelopen jaar zijn we met het team als 1e in de B-klasse geëindigd en gepromoveerd naar de A-klasse. We doen mee aan estafettes en individuele afstanden, en er zijn maandelijkse wedstrijden waar ik met mijn team aan deelneem. We hebben een goede band met elkaar en zijn echt een vriendengroep.

Hoe is de Junior Triathlon Challenge gegaan?

Mikail: De Triathlon Challenge ging over het algemeen goed. Het was een tiende triathlon met een afstand van 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen, en normaal gesproken 4,2 kilometer rennen. Vanwege de warmte, het was 30 graden, werd de renafstand ingekort tot 2,1 kilometer. We zijn om 14.02 uur gestart, 2 minuten na de elitegroep (dit zijn de sporters van de triathlonvereniging Almere). Het zwemmen verliep heel goed, ik kwam als 6e het water uit van de elitegroep.

Hoe verliep het fietsen?

Mikail: Het fietsen verliep ook goed. Ik kwam tegelijk met mijn trainingsmaatje Daan uit het water, en we hebben eigenlijk de hele rit samen gefietst. Bij de overgang naar het hardlopen kon ik meteen beginnen met rennen, maar Daan moest zijn schoenen wisselen en wisselen kost tijd. Het fietsen zelf ging prima, we hadden weinig last van tegenliggers of obstakels. Het was een lekkere fietsrit en ik had weinig last van de warmte.

Hoe was de overgang van fietsen naar hardlopen?

Mikail: Dat is altijd een uitdaging, omdat je enkels dan zwaar belast worden. Zodra ik eenmaal in mijn hardloopritme zat, ging het goed en kon ik lekker blijven doorrennen. Bij de finishlijn ben je helemaal uitgeput, dus je geeft echt alles wat je nog hebt.

Wat was je eindtijd en hoe voelde het om over de finish te gaan?

Mikail: Mijn eindtijd was 48 minuten en 45 seconden. Ik was 1e bij de categorie scholieren en met de elitegroep erbij was ik 5e van alle deelnemers (350). De sfeer was leuk bij de finish, er stonden docenten, ouders en fotografen en ik hoorde mijn naam en tijd door de omroep gaan, dat was wel mooi om mee te maken. Ik was vooral erg blij dat ik de finish had gehaald. Mijn doel was echt om te finishen, vooral gezien het warme weer.

Je hebt ook al meerdere keren meegedaan aan de Meergronden Minitriathlon. Kun je daar wat meer over vertellen?

Mikail: Ja, ik doe eigenlijk al mee sinds de 1e klas. In die tijd maakte ik kennis met triathlon. Ik deed al aan wedstrijdzwemmen, en ik vond het leuk om 10 kilometer te fietsen. Hardlopen was wel een uitdaging, maar ik wilde beter worden. In de 4e klas eindigde ik als 8e, en in de 5e klas was ik de beste van de bovenbouw jongens.

Wat zijn je toekomstplannen op het gebied van triathlons?

Mikail: Mijn doel is om volgend jaar de Meergronden Minitriathlon te winnen, aangezien ik examen doe en dit mijn laatste jaar op school is. Op de lange termijn wil ik graag een hele triathlon doen. Tot die tijd blijf ik meedoen aan de Meergronden Minitriathlon en aan de Junior Challenge.

Delen: